vrijdag 15 maart 2013

Helpen bij de Wereldwinkel

Op dinsdag 12 en woensdag 13 maart is groep 8 gaan helpen bij de Wereldwinkel. De kinderen zijn in groepjes van 2 of 3 leerlingen naar de winkel gegaan en hebben daar mee geholpen. Hier volgen een paar stukjes, geschreven door de kinderen zelf:Zo begon het...
We kregen een gastles van iemand die in de wereldwinkel werkt. Ze vertelde eerst over de 3de wereld en toen over het geld waar het allemaal naar toe ging. De 3de wereldlanden maken spullen en die gaan naar de winkel. Dan wordt het verkocht en dat geld gaat naar de 3de wereld terug en die maken er huizen en vooral scholen van. De spullen die ze maakten waren: een dromenvanger met veertjes en een autootje van blikjes (Nina en Myrthe).


Eerst kregen we een gastles, die week daarna mochten we zelf een uurtje in de Wereldwinkel helpen (werken):
De gastles ging over waarvoor de Wereldwinkel nou eigenlijk spaart. En wat het doel is, en wat de wereldwinkel doet. (Er werken alleen maar vrijwilligers).

Al het geld wat de Wereldwinkel verdient gaat naar 3de wereld landen van dat geld maken ze nieuwe producten om te verkopen, scholen, ziekenhuizen enz. De Wereldwinkel houdt toezicht op hoe de producten gemaakt worden, dus niet door kinderen. Ook houdt de Wereldwinkel toezicht op hoe die producten verkocht worden, dus niet te weinig. Want de mensen die de spullen maken werken kei hard en krijgen meestal weinig loon. De Wereldwinkel zorgt er dus voor dat die mensen genoeg geld krijgen.

De spullen in de Wereldwinkels zijn gemaakt door de mensen uit de 3de wereld. De mensen uit de 3de wereld maken bijv. papier van olifantenpoep, auto`s van blik, van oude auto gordels/banden enz.

We gingen in tweetallen naar de Wereldwinkel:
In de Wereldwinkel kregen we een rondleiding. En als er klanten kwamen mochten we scannen en inpakken (als ze dat wilden) en het bonnetje mochten we geven, we kregen ook een chocolade reep van de Wereldwinkel (Tony Chocolony)(Door Eva en Anna).
Het was heel leerzaam maar vooral heel leuk!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten